מבוא – מהי אסטרטגיה עסקית?
אסטרטגיה עסקית היא בעצם שם על לאופן שבו העסק יעבוד בהמשך דרכו. אסטרטגיה זו מהווה חלק מהשלב של כתיבת התוכנית העסקית של העסק, בה ראשית מגדירים הן את מהות העסק ומטרותיו, ולאחר מכן מגדירים את האסטרטגיה העסקית, היא אופן הפעילות בהקמת העסק ובניהולו השוטף להגשמת מטרות אלו.
המדדים לאורם בוחנים הצלחה של תוכנית עסקית – כוונת רכישה והחזר השקעה
את שני המונחים שצוינו בכותרת נפרוס בפניכם בצורה הפשוטה ביותר:
- כוונת רכישה (Willing to Pay) – מידת הנכונות של כל לקוח לשלם בעבור מוצר מסוים של החברה. ככל שהחברה יצרה סביבה הילה של לקוחות שמעוניינים לשלם, כך האסטרטגיה העסקית שלה טובה יותר.
- החזר על השקעה (Return on Investment) – החזר ההון על ההשקעה משקף את שיעור הכספים שמתקבל מהעסק, ביחס לסכום שהושקע בו, מדי שנה. ככל שסכום זה יותר גבוהה, כך רווחיות העסק גבוהה יותר, מה שמעיד על הצלחת התוכנית העסקית.
אם כן, לאחר הסבר אודות מדדי הבחינה להצלחת אסטרטגיה עסקית – מהם המדדים העיקריים לבחינה בעת בניית האסטרטגיה?
נקודה ראשונה לבניית אסטרטגיה עסקית מנצחת – מתחרים בשוק
ככלל, בניית אסטרטגיה עסקית כוללת מספר בחינות עיקריות. ראשית, על בעל העסק, אשר מנסה לבסס את האופן שבו יתופעל העסק שלו, צריך במסגרת בחינה האסטרטגיה את הסביבה התחרותית. בין היתר, יהא עליו לבחון מהם חסמי הכניסה לתחום ומי הם המתחרים בשוק.
בחינת מתחרים קרובים ורחוקים – מיצוב החברה
ככלל, לשם בחינת המתחרים המצויים בשוק שלכם, יהא עליכם לדעת מהו המיצוב אותו אתם מעוניינים לסגל לחברה. מיצוב מוגדר כאופן שבו רואים אתכם לקוחות החברה הפוטנציאלים.
לשם המחשה, מיצוב חברת אפל, אותה כולנו מכירים, הוא כחברה יוקרתית, אשר מוכרת מוצרי טלפונים ומכשירי חשמל ברמת פרמיום. מנגד, חברת הטלפוניה שיאומי, מוכרת בעיני מרבית הצרכנים כחברה שמוכרת מוצרים אמינים וזולים. משכך, על אף הדמיון בין המוצרים, שכן שתי החברות מוכרות טלפונים חכמים, הצרכנים של החברות שונים בתכלית, זאת לאור השוני בין מיצוב המוצרים.
נקודה שנייה לתוכנית עסקית איכותית – רווחיות ומדדי הצלחה
הנקודה השנייה שאותה יהא על בעל העסק העתידי לבחון היא שיעור התשואה הצפויה להתקבל על ההון המושקע. ללא ציפייה למידת רווח מסוימת, או לחילופין, קביעת מדדי הצלחה וכישלון, לא יוכל בעל העסק לתפקד כראוי, במיוחד בעתות משבר.
לשם חישוב רווחיות – חישוב עלויות
כאמור, ככל שאנו מעוניינים לדעת מהו שיעור הרווחיות בו אנו מעוניינים, עלינו לדעת מהן ההוצאות של העסק באופן שוטף. הוצאות אלו יכללו מספר ראשי עלות, בהם עלות חומרי הגלם והמוצרים, עלויות שוטפות, דוגמת שכירות, חשמל ועובדים, וכן עלויות נוספות דוגמת עלויות מימון ועוד רבות.
לא פחות חשוב – נקודה שלישית, בידול תחרותי
בין היתר, ולשם חדירה אופטימלית לשוק מסוים, על בעל העסק לבחון מהו הבידול התחרותי אותו הוא מעוניין להציג בפני לקוחות החברה. כך, לשם המחשה, היתרון התחרותי אותו מציעה חברת הקפה נספרסו היא איכות, זאת לעומת חברת אספרסו קלאב הישראלית, המציעה שירות איכותי.
סיכום – אסטרטגיה עסקית ואתם
אז לאחר שפרטנו את ראשי הפרקים העיקריים לבניית אסטרטגיה מוצלחת, כל שעליכם לעשות הוא לשנס מותניים, ולצאת לחקור את השווקים בצורה הטובה ביותר. נציין, לפני סיום, שבדיקה מדוקדקת וקפדנית, תוך שמירה מסודרת של הנתונים, היא המתכון השלם להצלחה.